- timpul si volumul de munca solicitat pentru executarea mandatului primit sau activitatii solicitate de client
- natura, noutatea si dificultatea cazului
- importanta intereselor in cauza
- imprejurarea ca acceptarea mandatului acordat de client il impiedica pe avocat sa accepte un alt mandat, din partea unei alte persoane, daca aceasta imprejurare poate fi constatata de client fara investigatii suplimentare
- notorietatea, titlurile, vechimea in muncă, experienta, reputatia si specializarea avocatului
- conlucrarea cu experti sau alti specialisti impusa de natura, obiectul, complexitatea si dificultatea cazului
- avantajele si rezultatele obtinute pentru profitul clientului, ca urmare a muncii depuse de avocat
- constrangerile de timp in care avocatul este obligat de imprejurarile cauzei sa actioneze pentru a asigura servicii legale
- performante
Onorariile pot fi stabilite astfel:
- onorariul orar – stabilit ca suma fixa de unitati monetare pentru fiecare ora de servicii profesionale prestate clientului. Se aplica lucrarilor/activitatilor care pot fi cuantificate ca intindere si timp. Se aplica, de regula, in cazul in care, clientul solicita ocazional si punctual sfaturile avocatului.
- onorariul fix (forfetar) – o suma fixa stabilita pentru un serviciu profesional. Nota: ambele categorii de onorariu de mai sus se datoreaza avocatului indiferent de rezultatul obtinut prin prestarea serviciilor profesionale.
- onorariul de succes – este un onorariu in completarea celui fix si este legat de rezultat sau de serviciul furnizat. Onorariul de succes consta intr-o suma fixa sau variabila stabilita pentru atingerea de catre avocat a unui anumit rezultat.
- abonamentul – un numar de ore lunar pentru care se negociaza un onorariu fix. Potrivit Legii nr. 51/1995, privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, pentru activitatea sa profesionala avocatul are dreptul sa ceara si sa obtina acoperirea tuturor cheltuielilor facute in interesul procesual al clientului sau. Nota: in procesele care au ca obiect recuperarea creantelor, onorariul se calculeaza ca procent din valoarea sumelor de recuperat.